THAILAND
Thailand är ett av världens populäraste resmål men vad är det som gör att landet är så oerhört populärt och att vi reser tillbaka gång på gång?
Koh Nang Yuan
Vare sig du söker sol och bad på undersköna stränder eller vill ha en aktiv semester där du trekkar, spelar golf, ger dig ut i djungeln på elefant, utforskar gyllene tempel, tar del av exotisk kultur och natur, öluffar eller dyker så finner du det här och till priser som gör det mesta överkomligt och genomförbart.
Det är lätt att resa runt i Thailand på egen hand och du kommer snart att förstå varför Thailand även kallas ”LOS” (Land of Smile).
Nedan här har vi försökt att sammanställa fakta som vi anser vara bra att känna till eller som kan vara intressant att veta för Thailandsresenären.
De flesta förstagångsresenärer hamnar på de mer kända turistorterna i Phuket, på Koh Samui ( se fler bilder här) eller kanske Hua Hin men det tar inte slut här! Det finns fortfarande mycket mer att upptäcka, tex. öarna utanför Trats kust i öster – Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood eller de näst intill orörda stränderna vid Rayong tex Ban Phe , ön Koh Samed, Pratchuapkhirikhan, Koh Tao m.m. Här finner du det genuina och oexploaterade Thailand där du slipper trängas med andra västerlänningar.
Barnkär personal på Koh Samed Kul besök på Mae Rumphung Beach Underbara stränder i Ban Phe
Boende – tjäna stort på att resa på egen hand!
När du bokar en charterresa betalar varje resenär en viss summa för boende utöver flygbiljetten men bokar du hotellet själv eller genom hotellagent betalar man oftast per rum/bungalow/hus. Är man tex. två till tre personer så kostar inte rummet mer än vad det skulle göra för en person!
Vi hjälper dig att boka ditt boende, klicka här! Nu även sk. ”allergimedvetna hotell” för jordnöt,- och nötallergiker. Läs mer här
Koh Kood Koh Samui Koh Samed (Koh Samet)
Allergiker?
Vi erbjuder hotell som kan erbjuda mat fri från nötter och jordnötter vilket kan var svårt att hitta i Asien.
Tips! Är du allergiker och inte kan språket, ta med dig en lapp som på landets egna språk beskriver vad du inte tål. Du fyller enkelt i vad det ska stå själv och får det översatt här
Ge dig ut på äventyr!
Dödens Järnväg. Här stannade Bo på flotte på floden Kwai Besök museet vid Hell Fire Pass
tåget när ”japsen” kapitulerade – ingen elektricitet finns här
Thailand har mycket att erbjuda den äventyrslystne. På ca. 3 timmar tar du dig till Kanchanaburi med buss från Mooshit busstation i Bangkok eller med taxi.Du kan sedan välja bland traditionella hotell eller göra något annorlunda och bo en eller ett par nätter på flotte på floden Kwai på sk. ”Jungle Rafts” – en naturupplevelse vi rekommenderar.
I Kanchanaburi finns den berömda bron över floden Kwai, museum över krigsfångarnas liv när de byggde Dödens Järnväg, krigskyrkogården, Hell Fire Pass där fångarna tvingades hugga ut passage för järnvägen i stora berg för hand, bada i vattenfallen i Erawan National Park, åk longtailbåt på floden och missa inte att ta en spännande tur på ”dödens järnväg” och dess gamla träbroar.
Boka boende på Jungle Raft (flotte) eller hotell i Kanchanaburi här
Läs resealbum med bilder: Kanchanaburi och River Kwai Jungle Rafts eller En lugn oas vid floden Kwai
Öluffa i östra Thailand.
Koh Kood (Koh Kut)
I vattnen utanför kuststaden Trat i östra Thailand, ligger Koh Chang, Koh Mak, Koh Kood m.fl öar. Totalt finns det 52 öar och alla ingår i Muko Chang National Park – ett naturreservat sedan 1982.
Dessa öar har ännu inte invaderats av turisterhorderna. Mest exploaterad är Koh Chang men du kan ändå finna lugnet här på tex Lonely Beach. De andra öarna är än mindre exploaterade och här lever du ett avslappnat och lugnt liv, ofta i avsaknad av både affärer och andra restauranger än den egna resortens.
För att komma till Trat åker du antingen, bil, buss eller flyg och sedan är det färja eller speedboat ut till öarna som gäller. Färjan till Koh Chang avgår från Laem Ngop Pier på Trat och för att ta sig vidare från Koh Chang till Koh Kood och de andra öarna (Koh Mak, Koh Koh Kradat m.fl.) tar man sig till Bang Bao Pier på Joh Chang och du kan välja på at tåka med de billigare och långsammare färjorna eller åka med sk. speedboat (motorbåt med plats för ca. 20-40 pers.)
Se våra hotell på Koh Chang och Koh Kood Klicka här!
Bangkok
Kallas även ”Änglarnas Stad” men heter egentligen ”Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanaosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Buriom Udonratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkaathattiya Witsanukan Prasit” – vilket är världens längsta namn på en huvudstad!
Det sägs att antingen så hatar man eller så älskar man staden. Oavsett vilket så finns här det mesta för alla smaker både vad gäller shopping och sevärdheter. Vårt tips är att förlägga några dagar här före hemresan, då har ni nära till flygplatsen och hemresan blir inte så lång eftersom ni slipper transfer till Bangkok just denna dagen.
Se er omkring i denna vackra och galna storstad, ta en guidad tur på floden och i klongerna, besök något av alla de 100 museerna som finns, besök tempelområden, orkideéfarmar, ormshower, flytande marknaden, gå på thaiboxning – Muay Thai och sist men inte minst, passa på att shoppa för här finns så gott som allt, oftast till de bästa priserna i hela Thailand. Prisvärd shopping hittar du bl.a. på MBK Center och de många marknaderna som hålls runt om i staden, tex. den enorma Jatujak Weekendmarket som med sin yta på på hela 112,000 km² har en del att erbjuda. Marknaden har öppet för allmänheten på lördagar och söndagar mellan 09:00-18:00.
Den som vill njuta av utsikten över Bangkok kan ta sig upp till 84:e våningen i Baiyoke Sky och njuta av utsikten och något att dricka smatidigt som golvet snurrar sakta runt så man kan får se vyerna åt alla väderstreck.
Boende längs klongerna MBK Center har 800 affärer Hotell i samma hus som MBK
Klimat
Landet har vad som kallas tropiskt monsunklimat med tre årstider, den svala och torra, den varma och torra samt monsunperioden. Det är framför allt sydväst,- och nordöstmonsunerna som styr vart i landet det är behagligast att vara under olika tider på året.
Norra och mellersta delen: Regnperioden infaller juni – oktober/november och den varar längre ju längre söderut man är.
Södra delen: Har lite olika regnperioder beroende på hur långt söder ut man befinner sig.
Den norra södra delen har sin regnperiod under maj och september-oktober.
Längre söder ut regnar det som mest under maj, september/oktober.
Hur är det att åka hit under regnperioden?
Oftast så regnar det inte hela dagarna under regnperioden utan det är mest eftermiddagsskurar med regn under några timmar och molnigt eller soligt övriga tiden.
Regn i flera dagar förekommer dock, så även tyfoner, kraftiga åskoväder och stormvindar.
Viktigt att tänka på!
Maneter (jelly fish) har på senare år orsakat dödsfall i södra Thailand.
Vanligtvis återfinns de långt ut till havs men dras ibland med in mot land med monsunvindar och är vanligast förekommande under regnperioden. Kolla alltid
med hotellpersonal eller lokalbefolknig om det är ok att bada.
Skulle olyckan vara framme är första hjälpen att hälla på vinäger och sedan
skyndsamt ta sig till läkare. Man ska absolut inte hälla på sprit eller vatten
och ej heller gnida på huden, det förvärrar bara.
Ripströmmar. Vissa dagar blir stränderna helt obadbara pga höga vågor och mycket förrädiska strömmar! Kolla alltid med hotellpersonal eller lokalbefolkning om det är ok att bada eller inte!
Skulle du ha oturen att hamna i en sk. ripström som drar dig ut till havs, är rådet att hålla sig lugn och försöka simma sidledes, då kommer man ur strömmen som oftast inte är så bred. Att simma emot strömmen är så gott som lönlöst och de flesta som försöker drunknar av utmattning.
Fallande kokosnötter är livsfarligt och många människor dör av detta,
obekräftade uppgifter säger att det är så många som ca. 70 personer som varje år dödas av detta i Thailand.
Se alltså upp innan du går under en kokospalm!
Befolkning och religion
Invånare: Ca. 61 miljoner (bestående av en blandning av 75% thai, 14% kineser och övriga 11%)
Yta 514.000 km2
Språk: Det officiella språket är Thai, ett språk bestående av 59 tecken och med många språkliga skillnader
beroende på dialekt.
Exportvaror: Datorer, kläder, ris, gummi, elektriska apparater
De största exportländerna: USA, Japan, Kina, UK Singapore, Tyskland, Malaysia
Importvaror: råvaror: Fordon, stål maskiner, bränsle
Importländer: Singapore, Japan, USA, Kina Tyskland, Malaysia, Taiwan
Naturtillgångar: trä, tenn, bly, gips, zink, fisk, naturgas
Kort om Thailands Historia:
Thailand betyder ”det fria landet” och är en demokrati där kung Bhumibol Adulyadej Rama IX suttit på tronen sedan 1950. Landet har under senare delen av 1900-talet haft flera militärregeringar men tack vare massiva protester från folket gav juntan upp 1992 och är sedan dess åter en demokrati med fria val.
Under 1800-talet härjade engelsmännen och fransoserna i Sydostasien och många länder kolonialiserades men Siam, som landet hette då, lyckades undvika detta genom skicklig diplomati och är således det enda sydostasiatiska landet som inte kolonialiserades och landet fick 1939 sitt nya namn – Thailand.
Arkeologiska fynd visar att landet var befolkat redan på bronsåldern då man försörjde sig genom att odla ris, föda upp boskap och fiska och jaga. Det första Thailändska kungadömet bildades av kung Ramkhamhaeng år 1238 och staden Sukhothai blev landets politiska centrum. Efter kungens bortgång förlorade staden sin betydelse och landets nya viktiga stad blev Ayutthaya som under ca. 400 år var landets centrum innan Burmeserna 1767 erövrade och brände ner staden.
År 1769 hade Burmeserna fördrivits och general Taksin lyckades ena folket och förklarade sig som kung. Dessvärre visade sig Taksin vara sinnessjuk och han avsattes och fängslades innan han avrättades 1782, varpå han ersattes av general Chakri som blev kung nr 1 – Rama 1.
Rama I upprättade samma år han tillsättes en ny huvudstad som fick namnet vi idag känner som Bangkok.
Visum
Visumreglerna i Thailand ändras tyvärr ständigt och ofta sker det med kort varsel. Därför måste du själv kolla upp vad som gäller inför din resa men nedan här är vad som gäller i skrivande stund:
– Visum behövs ej för svenska turister som stannar kortare tid än 30 dagar.
– Vill du stanna längre kan du resa ur landet och får då 15 nya dagar varje gång du återvänder men din totala vistelse i Thailand får inte överstiga 90 dagar (räknat från 1:a dagen du reste in i landet) under en 6 månadersperiod.
Ska du stanna längre eller vill slippa resa ut ur landet kan man ansöka om andra visum:
– Turistvisa Single entry: 60 dar. Kostnad: 200 SEK
– Turistvisa Double Entry: 60 dagar + 60 dagar. Obs! Man måste lämna landet efter de första 60 dagarna och sedan komma tillbaka och får då ytterligare 60 dagar. Kostnad 400 SEK
– Non.immigrant Visa (O-A): 1 år: Sökanden måste var över 50 år. Kostnad: 1000 kr. Var tredje månad måste rapporterting ske till närmsta immigrationskontor i regionen.
Läs mer om visum och regler här! Skriv ut Visumansökan här!
Thailands ambassad i Stockholm: Royal Thai Embassy, Floragatan 3, Box 26220, 100 40 STOCKHOLM
Telefon: 08-791 73 40 Fax: 08-791 73 51 samt
Royal Thai Consulate i Göteborg, NCC Huset , Gullbergs Strandgata 2, 405 14 Göteborg,
Tel. +46 (0)31 771 54 00 Fax: +46 (0)31 15 32 40
E-mail info@thaiconsulate.se www.thaiconsulate.se
Att tänka på/tips:
Trafiken i Thailand är hemsk. Varje timme, varje dag, dör 2 människor i trafikolyckor här, året om. Kör du, som utlänning, ett fordon som blir inblandat i en olycka, är det alltid ditt fel för du antas ha råd (alla västerlänningar är ju rika…) att ersätta den andre. Dessutom ligger man ganska risigt till om man inte har Thailändskt eller åtminstonde internationellt körkort. Detta är också vikigt att tänka på när man tecknar försäkring: gäller försäkringen för utländska körkort?
Tyvärr förekommer det allt för ofta att förarna även är påverkade av alkohol. Det är förbjudet att köra berusad i Thailand men man ser sällan alkotester längs vägarna och många poliser är mutbara. Däremot är det stränga straff om man är påverkad och orsakar en olycka som leder till dödfall – oftast döms man tll fängelse och böter i miljonklassen.
Kolla in barnsitsen på denna motorcykel!
Sugen på att sy upp eller köpa sidenkläder på din resa?
Utbudet av skräddare är enormt men vi rekommederar att du ber vänner eller hotellets personal att rekommendera en pålitlig och bra skräddare. Allt för många blir lurade på dålig kvalitet. Anlita absolut inte någon som lovar dig en hel dräkt/kostym redan nästa dag. En noggrann skräddare kräver minst 2-3 provningar innan plaggen är klara. Kolla även sömmarna och att plaggen håller utlovad kvalitet innan du betalar.
Hur vet man då att det är äkta silke? Riktiga kännare kan se det på väven (som är mer ojämn på äkta silke än maskintillverkad polyester) men vi som inte är så insatta kan lätt göra ett annat test. Gör så här:
* Ta en eller två trådar från tyget och tänd eld på det!
* Är det äkta silke ska det lukta bränt hår och så fort lågan tas bort så ska det slockna.
* Falskt silke ryker svart och slocknar inte direkt när lågan tas bort.
Har du silke som behöver tvättas rekommenderas kemtvätt eller skonsam handtvätt i ljummet vatten. Tillsätt en matsked vinäger (vit) i sista sköljvattnet. Krama inte vått siden utan häng det på tork (ej i direkt solsken) och stryk det på avigsidan innan det är helt torrt.
Reser du med barn?
Ska ni åka bil kan det vara en ide att ta med bilbarnstol/kudde hemifrån för sådant existerar knappt här i landet där hela familjen oftast åker på en och samma mc och där oftast bara pappan bär hjälm – han är ju familjeförsörjare och viktigast att skydda(!)
Ska ni åka båt kan det vara bra att ta med en flytväst hemifrån till barnen. Flytvästar finns på så gott som alla båtar men sällan i barnstorlekar.
I Sverige finns det även sk. swimcoach att köpa och det är en bra investering då man är lite säkrare både i poolen och på stranden, läs mer/köp här!
Värmeutslag råkar många ut för, särskilt små barn och då finns det ett puder/talk som kallas ”Antibacterial powder” att köpa i de flesta affärer och detta fungerar jättebra mot värmeutslagen.
Antibakteriella våtservetter är bra att ha med sig dagligen. Dels är bakterifloran annorlunda än vad vi är vana vid och i detta klimatet trivs bakterierna och frodas.
I övrigt finns det mesta att få tag i här, tom Pampers blöjor men tlll ”vällingbarn” kan det vara bra att ta med den egna sorten hemifrån. Det är inte alltid som nya smaker accepteras av de riktigt små. Se också till att ge barnen mycket att dricka.
Under flygresan
Ta med ombyte och mat till flygresan åt små barn. Till barn som äter mjölkersättning finns det i Sverige engångsförpackningar i Tetrapak som är perfekta att ha med i handbagaget under den långa flygningen. När barnet är hungrigt är det bara att be flygvärdinnan att värma förpackningen i micron.
Försök att välja nattflyg så barnen kan sova den största delen av resan.
Gör iordning små paket till barnen med tex. pixbok, samlarkort, spel, eller vad de gillar och ge om de börjar bli gnälliga under resan.
Dataspel, typ Nintendo DS eller bärbar DVD är dyrt men oj vilken nytta vi haft av detta under våra resor. Kan verkligen rekommendera att ta med något av detta på resa med barn.
Undvik gråtande barn som har ont i öronen genom att köpa tryckutjämnande öronproppar. De funkar jättebra och finns att köpa på apoteket och på de flesta flygplatser. Läs mer om öronpropparna och var de finns att köpa här.
Reser du med bebis, boka sittplats längst fram i mittgången med sk. basinette – vägghängd barnsäng.
Utflykter
Reser du på egen hand och vill boka en utflykt, be hotellet rekommendera ett företag. Det finns många oseriösa företag och många många turister har plötsligt upptäckt att man körts till juvelerare där man i timtal fått utstå massiva övertalningsförsök att köpa smycken, istället för att komma till den utlovade sevärheten.
Thaiboxning. Thailands nationalsport heter Muay Thai på Thailändska och är kul att upplevt åtminstonde en gång. Bästa matcherna ses i Bangkok men man kan se boxningsmatcher på så gott som varje turiostort. Tänk på att ljudnivån är mycket hög (ta med öronproppar till barnen) och boka inte ringside (dyrast) om du vill ha bästa platsen. Man ser mycket bättre från raderna bakom ringside och de är dessutom billigare.
Kul vetande:
Blir du bjuden på mat – lämna gärna lite kvar, det ses som ett tecken på att du är mätt och inte har bjudits för lite.
Alla thailändare får ett smeknamn, ”chue lenn”, av sina föräldrar när de föds och namnet syftar ofta till hur den nyfödde ser ut eller hur den dagen var, tex. Fon – regn, Faa – blå himmel, Noi – liten, , Yai – stor, Bum – smilgrop, nummer ett – Nung.
Olika ideal – Thailändarna tittar förundrat på oss västerlänningar när vi lägger oss i (den farliga) solen och steker i timmar för att bli bruna. Själva gör de allt för att bli bleka! De undviker solen och så gott som varje skönhetsprodukt innehåller blekmedel. Vi människor är bra underliga…
Vigsel i Thailand
År 2001 gick vår dröm i uppfyllelse när jag och min man gifte oss i Thailand. För samma pengar som enbart bröllop i Sverige fick vi ett riktigt sagobröllop och 2 veckors smekmånad för samma pris.
Du kan lätt ordna din egen vigsel genom att ta kontakt med ett hotell som kan hjälpa dig eller så kontaktar du oss så letar vi upp en hotell som kan ordna er drömvigsel.
En del papper behövs naturligtvis för att det hela ska bli giltigt och gällande även i Sverige. Läs mer här om vad du behöver ha med dig till Thailand och hur du går till väga i Sverige efter hemkomsten.
Flytta till Thailand
Många drömmer om att göra det, andra gör det – flyttar till Thailand. Vissa flyttar för gott, andra över den svenska vintern. Den här boken ger dig svar på många vikiga frågor:
– Om att bygga eller köpa hus, hyra lägenhet eller köpa condo
– Att tänka på om du behöver juridisk assistans
– Faror som du bör uppmärksamma
– Hur du tar hand om dina pengar och mycket mera.
Kostnaden för boken spara du in flera gånger om!
Vill du läsa mer eller köpa boken – Klicka här!
Köpa hus i Thailand
Vi kan hjälpa dig att förverkliga drömmen!
Att köpa bostad i Thailand är i dagsläget en bra investering som ger hög avkastning och man kan dessutom njuta av investeringen. Vi förmedlar just nu hus i Ban Phe området som ligger vid kusten, ca. 2,5 timmes bilresa öster om Bangkok. Här hittar du ännu det genuina Thailand med så gott som orörda stränder. Området är inne i ett expansivt skede och därför är det ännu förmånligt att köpa här jämfört med de hutlösa priserna på mer kända turistorter.
Företaget som bygger husen är svenskt och bl.a har svenska elektriker anlitats för sköta installationen av elen m.m. för bästa kvalitet och säkerhet.
Vi på Reseskafferiet har ständigt kontakt med företaget och följer utveckligen på nära håll.
Läs mer om husen och området här!
Tips! Ska du köpa bostad i Thailand är det mycket du bör känna till för att inte bli lurad. Thai-Svenska Handelskammaren i Thailand har gett ut en mycket bra guide som berättar hur man går till väga vid köp av bostad, försäkringar, överföring av pengar, dokumenetation m.m. Ladda ner den gratis här!
Vaccinationer
Kan och vill vi ej råda om utan varje resenär måste kontakta sin läkare/vaccinationscentral inför varje resa då deras rekommendationer kan ändras!
Vi har ändå sammanställt lite info om vilket skydd man bör ha idag, utifrån de rekommendationer som finns i skrivande stund. Materialet är hämtat från FASS och Smittskyddsinstitutet :
Stelkramp – är en mycket allvarlig sårinfektion som obehandlad ofta leder till döden. Infektioner med stelkrampsbakterier går aldrig att utrota, då bakterien normalt finns i tarmen hos många djur och i miljön. Klinisk sjukdom kan dock förebyggas enkelt och effektivt genom vaccination, och vaccination mot stelkramp ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det finns också rekommendationer för sårskadeprofylax som gäller vuxna.
Polio – debuterar med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar och kan alltså, i ett fåtal fall, inom några dygn följas av förlamningar i såväl extremiteter som andningsmuskulatur. Om andningsmuskulaturen drabbas är dödlighetsrisken stor. Något specifikt verksamt läkemedel mot polio finns ej. Behandlingen är symtomatisk, det vill säga får inriktas mot patientens symtom. I denna kan andningsunderstöd, t.ex. med respirator, vara livsavgörande.
Reseskafferiets tillägg: Vaccination mot polio ingår sedan länge i barnvaccinationsprogrammet i Sverige så de flesta svenskar bör ha fullgott skydd om vaccinering gjorts.
Difteri – är en mycket allvarlig sjukdom som obehandlad kan leda till döden (5–10%). Sjukdomen var för 100 år sedan vanlig i Sverige och dödade årligen tusentals barn. Genom förbättrad hygien samt vår allmänna vaccination är difterifall hos oss numera mycket ovanliga. Många fall rapporteras dock fortfarande från många utvecklingsländer.
Difteri ger i regel en halsinfektion. Difteri kan också ge upphov till infektion i huden, huddifteri, som setts hos en del svenska tropikresenärer. Man kan också vara bärare av smittan utan att vara sjuk.Vid svalginfektion brukar de första symtomen uppträda 2 till 5 dygn efter det att man blivit smittad. I början liknar sjukdomen vanlig halsfluss. Vid svår infektion får man dock tjocka beläggningar i svalg och luftrör, som kan ge andningssvårigheter, s.k. äkta krupp, och man kan t.o.m. kvävas till döds. Ett gammalt namn på sjukdomen är också ”strypsjukan”. Komplikationer utlösta av toxinet tillstöter ofta i form av hjärtmuskelinflammation, nervförlamningar samt njurskador. Sjukdomen kan behandlas med flera antibiotika, vilka dock ej påverkar det bakteriegift som redan spridits i kroppen.
OBS! de flesta svenskar är vaccinerade (ingår i barnvaccinationsprogrammet). Skyddet avtar så småningom, varför påfyllnadsspruta kan behöva ges om lång tid (mer än 20–30 år) förflutit sedan den senaste injektionen. Detta gäller särskilt vid en påtaglig smittrisksituation. Trippelvaccination infördes 1953–1955, varför många svenskar födda dessförinnan har ett bristfälligt vaccinationsskydd
Hepatit A – Epidemisk gulsot är en virussjukdom som angriper levern. Smittan överförs genom kontakt med smittad person eller via förorenat vatten eller livsmedel. Sjukdomen är vanlig i de flesta länder utanför Europa och USA. Årligen rapporteras 300 till 600 fall i Sverige, de flesta är smittade utomlands.
Hepatit B – virus finns i smittsamma människors blod och kan överföras till exempel genom samlag, blodtransfusioner, delade orena sprutor. Risken för hepatit B smitta är avsevärt större i Sydostasien, Afrika och Sydamerika och även större i Syd- och Östeuropa, än i Sverige.
Reseskafferiets tillägg: OBS! Viruset lever länge på smittade ytor (flera dagar) och man kan tex smittas om man skrapar upp knät på asfalt där någon smittad tidigare blött vid tex en trafikolycka!
Malaria – är en infektionssjukdom som orsakas av encelliga parasiter som överförs från myggor. Sjukdomen är vanligast i Afrika, och orsakar ca 1 miljon dödsfall per år. De vanligaste symtomen är hög feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk samt illamående. Behandling finns, men det är viktigt att sätta in den tidigt.
Vid resa i Sydostasien bör Lariam eller Malarone tas av resenärer till vissa delar av Vietnam samt till Laos, Kambodja och Indonesien. Doxycyklinprofylax rekommenderas vid resa till Tat- och Tak-provinserna i Thailand.
Ingen malariaprofylax ger ett helt säkert skydd. Om du insjuknar med feber, diarréer eller influensaliknande symtom under eller efter resan kan det vara malaria. Tala om för den läkare du söker att du har vistats i malariaområde.
Denguefeber – är en ökande sjukdom i Thailand och är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor. Dengue debuterar akut med feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber.
Hemorragisk dengue är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd med en inte obetydlig dödlighet. Vid hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, och patienten kan dö i en blödningschock. Tillståndet uppstår hos patienter som återinfekteras med denguevirus och uppfattas i dessa fall som en ”immunologisk katastrof”. Denna allvarliga sjukdomsform drabbar sålunda nästan uteslutande den inhemska befolkningen, framför allt barnen, medan turisterna som regel klarar sig från denna komplikation.
Reseskafferiets tillägg: Råd för att undvika malaria och denguefeber
Smörj/spraya dig noga (glöm inte fötterna) med tex. MyggA eller annat myggmedel.
Bär heltäckande kläder kvällstid- långbyxor och långärmat
Ha AC/fläkt på under natten. Saknas AC/fläkt sov helst under impregnerade myggnät.
Myggan som sprider Denguefeber kallas Aedes-mygga och denna är aktiv även under dagtid!
Rabies – är en sjukdom främst hos djur, men kan också drabba människor. Sjukdomen orsakas av ett virus, som överförs genom saliv från rabiessjuka djur. Virus angriper människans hjärna och leder till kramper och förlamningar. Sjukdomen är dödande, om den smittade inte kommer under behandling, i tid. Inte bara hundar utan alla varmblodiga djur, alltså även tamboskap, katter, apor med flera djur kan vara smittade med rabies. Det är därför en god regel att undvika närkontakt med alla okända djur vid utlandsresa.
Reseskafferiets tillägg: Blir man biten eller riven av ett djur i Thailand ska man omgående uppsöka läkare för vaccination. Vaccin finns men måste tas inom 24 timmar från bettet, ju förr desto bättre och denna spruta följs sedan upp av flera under en period på några veckor. Har du möjlighet så ta så många sprutor som möjligt i Thailand då det är mycket billigare där än i Sverige. Utöver vaccin brukar även antibiotika ges för att undvika infektion i såret.
Kolera – Orsakas av en bakterie som huvudsakligen sprids genom infekterat vatten. Bakterien finns i den sjukes tarm och utsöndras med avföringen. Sjukdomen yttrar sig som svåra diarréer med stora vätskeförluster. Kolera drabbar främst de fattigaste i ett utvecklingslands befolkning, vilka lever under dåliga sanitära förhållanden. Risken för att en svensk resenär ska insjukna i kolera är ytterst liten.
Vaccination rekommenderas vid pågående epidemi och vid längre tids vistelse (flera månader) i koleraområden i Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika. Vaccinet tas normalt som dryck.
Reseskafferiets tillägg: Drickvaccinet heter Dukoral (receptbelagt) och 1:a dosen måste tas redan 4-5 veckor före avresa och sägs även mildra andra magåkommor.
Vid vår första resa till Thailand tog vi Dukoral men alla blev ”magsjuka” ändå så de efterföljande 7 resorna har vi ej tagit något vaccin och vi har, peppar, peppar…. ej varit dåliga en enda gång. Visst man kan ha otur och få i sig bakterien men vi anser det minst lika viktig att tänka på vad man äter (att maten är genomstekt och inte har legat framme i en buffé + undvik majonnäs, rått ägg m.m.).
Tips! Kolla även in restaurangens toalett innan du beställer mat, är toan ren och snygg är det oftast likadant i övriga verksamheten.
Tyfoidfeber – Till skillnad från de vanliga salmonellainfektionerna, som också förekommer hos djur, är tyfoidfeber en blodförgiftning (sepsis). Sjukdomen börjar med feber som under den första veckan stiger trappstegsformat till c:a 40°C eller mer.
Huvudvärk, hosta och muskelvärk är vanliga begynnelsesymtom. Röda utslag på bålen är ett ganska typiskt tecken. Förstoppning är inte ovanligt under första veckan. Diarré uppträder vanligen under andra sjukdomsveckan. Utan behandling är dödligheten ganska hög och patienten kan avlida av t.ex. blödning, tarmbristning med bukhinneinflammation m.m. Fall av tyfoidfeber, även smittbärare, behandlas med antibiotika. Tidigt i sjukdomsförloppet ställs diagnos genom påvisande av bakterier i blod. Från och med andra veckan kan bakterier även påvisas i urin och avföring.
Allmänt förebyggande åtgärder: Allmänt god hygien och strikta livsmedelshygieniska rutiner är de viktigaste förebyggande åtgärderna, och personer som arbetar inom livsmedelshanteringen bör vara särskilt uppmärksamma på risken för tyfoidfeber och på de särskilda hygienregler som gäller. Det finns vaccin mot sjukdomen, som framför allt rekommenderas till utlandsresenärer.
Japansk Encefalit – är en virusorsakad hjärninflammation som finns i Sydostasien (främst Vietnam), men som också rapporteras från bl.a. Korea, Indien och Nepal och sjukdomen sprids via myggor. Japansk encefalit orsakas av ett virus som tillhör familjen flavivirus. Förutom människa är gris och sannolikt vissa fåglar mellanvärd. I smittspridningen har gris en viktig funktion. Sjukdomen överförs till människa via myggor tillhörande Culex-släktet. Sjukdomen sprids ej direkt från människa till människa. Inkubationstiden är 3-7 dygn.
Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik: Patienten insjuknar med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. I svåra fall kan patienten bli omtöcknad/medvetslös, ibland ses även kramper och förlamningar. Dödligheten är hög, och flera överlevande patienter blir aldrig helt återställda! Någon specifik behandling finns ej. Diagnosen ställs genom påvisande av antikroppar mot encefalitvirus i patientens blod.Sjukdomen, som ytterligt sällan drabbar turister, kan förebyggas genom vaccination
TBC (Tuberkulos) – är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och c:a två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien. Globalt är tuberkulos en sjukdom som främst drabbar yngre vuxna, men även barn och äldre insjuknar.Tuberkulos är en luftburen smitta som sprids genom upphostningarna från en patient med tuberkulos i främst lungorna men ibland även i struphuvudet. Små barn som varit utsatta för tuberkulossmitta bör undersökas utan dröjsmål pga att det finns en risk för hjärnhinneinflammation, som kan vara livshotande.
Klassiska allmänsymtom :Feber, nattsvett, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos är långvarig hosta mer än tre veckor typisk med eller utan upphostningar av slem och ibland blod. Genom BCG-vaccination har man kunnat skydda småbarn mot allvarlig tuberkulos. Skyddet mot lungtuberkulos hos vuxna är mer tveksamt. Sedan mitten på 1970-talet utförs BCG-vaccination inte längre rutinmässigt på BB. Behandling mot TBC-smitta inleds i regel med fyra läkemedel, som efter två månader vanligen reduceras till två preparat. I allmänhet behöver man bara vara sjukskriven under en kortare period. För att infektionen ska läka ut är det viktigt att hela behandlingskuren på minst 6 månader fullföljs.
Länktips!
Thailändska turistbyrån: http://www.tourismthailand.org
Resetips, reseberättelser och bilder: http://www.reseguiden.se/minsida/marika
Thailändska ambassaden: http://www.thaiembassy.se/
Vad tycker andra resnärer om hotellet, läs hotellrecensioner: http://www.zoover.se
Restips och fakta: http://www.jordenrunt.nu/ (Sök på Thailand)
Kolla in vädret på ”din” ort: http://www.klart.se/thailand/
Golfbanor i Thailand: http://asia.se/thailand/golfbanor_i_Thailand.shtml
Svensk tidning i Thailand om Thailand (kan fås till Sverige): http://www.thailandsposten.com/NEWNEW.html
Svensk tidning om Thailand: http://www.thailandsmagazinet.se
Svenska UD: http://www.regeringen.se/sb/d/6998
Liten språkskola:
Ursäkta – Karuna Det gör inget – Mai pen rai
Hej (Man) – Sawatdee krap Hej (Kvinna) – Sawatdee kha
Hej då, Farväl – La gån Tack så mycket – Kob khun krap/kha
God morgon – Sawatdee torn chao God middag – Sawatdee torn bai
God afton – Sawatdee torn khum God natt – Ra tree sa was
Ja – Chai Krap/kaa Nej – Mai Chai, Plao
Hur mycket kostar det här? – Nee la ka tao lai ?
Frukost – Ar harn chao Lunch – A haan tiang
Middag – Ar harn yen Vatten – Naam
Te – Naam Chaa Kaffe – Ca fae
Öl – Bia Vin – Vaj
Salt – Klua Notan tack – Khep tang, check bill
Vacker -Suay Ful – Nakliat
Hur mår du – Sabai dii mai? Tack bra – Sabai dii
Dålig – Leo Varm, varmt – Råån
Kallt – Nao Stor – Yai
Liten – Lek Mycket – Maak
Lite – Noi Doktor – Måå
Tandläkare – Måå fan Polis – Dam roat
Sjukhus – Rong Payabaan Måste – Tong gan
Titta – Do Toalett – Hong nam
Skål! – Chok dee ! Tack det räcker – På lääo
Vänster – Sai Höger – Kwa
Bra – dii