nov 02
FAQ – Husägande i Thailand
Att köpa hus i Thailand leder ofta till många frågor. Viktiga frågor som bör tas i beaktande före köp tycker vi och har därför sammanställt de vanligaste frågorna och svaren på dem:
Är tomterna hos er avstyckade? Ja våra tomter är avstyckade med eget chanot (markpapper )
Har marken en LAND ALLOCATION LICENS? Vi har Land Allocation Licens i alla områden där vi bygger mer än nio hus. Understiger antalet hus 9 så finns det inga krav på att inneha en Land Allocation licens
Finns det bygglov till huset man ska köpa? Alla våra fastigheter som byggs och är byggda har eget bygglov.
Hur fungerar det med vatten till huset? Vattnet till våra fastigheter är kommunalt och alla hus har egen mätare.
Hur fungerar det med el till huset? Elen till våra fastigheter är kommunal med egen mätare för varje hus
Hur är elsäkerheten i huset? Elsäkerheten är mycket god i våra hus med jordfelsbrytare som standard.
Finns det telefon till huset och hur fungerar det? Ja via TOT den thailändska statens telefonbolag
Finns det internet? Ja man kan ansluta sig till internet via telefonbolaget precis som i Sverige. Många har även börjat använda mobilt internet som också fungerar bra i området.
Hur fungerar det med avlopp? Vi använder oss av septiktank. Spillvatten går till kommunalt avlopp
Finns det en riktig tillfartsväg till marken och vem äger den? Alla husen har kommunal väg till tomtgräns vilket innebär att ingen kan bli nekad tillgång till vägen fram till sitt hus.
Vilka handlingar behöver jag for att kunna köpa en fastighet i thailand? Ett giltigt pass
Behöver jag ha ett Thailändskt bank-konto för att köpa hus i Thailand och hur fungerar det?
Nej man behöver inte ett Thailändskt konto men det är ändå rekommenderat att ha ett thailändskt bankkonto som betalningen går ifrån till byggfirman då detta gör det lättare att redovisa hur mycket pengar man tagit in i Thailand och betalat för huset och kan därmed betala rätt skatt vid exempelvis forsäljning.
Kan jag äga mitt hus i Thailand? Ja du kan som utlänning äga ditt hus men inte marken det står på men rent praktiskt varierar det mycket mellan olika regioner i thailand hur villiga myndigheterna är att skriva in utlänningar i den blå boken som husägare.
Kan jag äga mark i Thailand? Nej inte som privatperson. De vanligaste sätten att äga/ inneha mark är via Thailändskt bolag eller att man tecknar leasingkontrakt.
Hur betalar jag räkningar den tid jag inte är i Thailand? Det lättaste är att låta vår serviceavdelning sköta betalning av räkningar. Du får som husägare faktura till Sverige och kan enkelt betala via svenskt konto.
Kan jag försäkra mitt hus i Thailand? Ja försäkringar är inga problem i Thailand, vi sätter er gärna i kontakt med ngelsktalande försäkringsmäklare.
Hur lång tid tar tar det ifrån köpet till det att huset står klart? Det beror lite på vilken hustyp man väljer men vi brukar kunna leverera huset inom ett år.
Kan ni hjälpa till med att hyra ut huset när vi inte är där själva? Vår serviceavdelning hjälper gärna de kunder som inte tecknat rentguarantee avtal att hyra ut sina hus.
Kan man bygga pool i sin trädgård? Ja man kan bygga pool eller spa på alla våra tomter.
Hur går ett köp till och vad hjälper ni till med? Hur ett köp går till skiljer sig lite beroende på vilken ägandeform man väljer men som standard skriver vi först ett depositionskontrakt och 5% betalas i handpenning. När detta är klart tecknas leasingkontrakt eller markägande via bolag, först när den blivande husägaren står som ägare/leasare till mark och byggkontraktet är tecknat kan bygget påbörjas.
Kan man sköta delbetalningarna från Sverige? Ja man kan sköta alla sina delbetalningar ifrån Sverige
Kan ni hjälpa oss att anlita en advokat? Vi hjälper gärna till att anlita advokat även om vi generellt rekommenderar att man som kund hittar en fristående advokat utan bindning till bolaget affären görs med.
Vilken service för husägare kommer ni att erbjuda? Vi erbjuder bevakning, trädgårdsskötsel, städning, tvättning, betalning av räkningar, nyckelhantering mm. Allt vi erbjuder är på helt frivillig basis, den som vill sköta detta själv kan såklart göra det.
Finns det lokalbuss i närheten? Den lokala taxin passerar ungefär 150 m ifrån Palm Leaf och med denna kan man lätt ta sej in till Ban Phe, Rayong city eller Laem Mae Phim. En resa kostar 20 THB.
Har ni bil, mc man kan hyra? Ja vi har helautomatiska 125 cc för uthyrning
Hur är vädret generellt i denna regionen i Thailand? Vädret i Rayongprovinsen är mycket stabilt med ett ständigt högsommarklimat och en medeltemperatur på ungefär 32 grader.
Mellan Maj och September är det regnperiod, det betyder inte på något sätt att att det regnar konstant utan det kommer skurar däremellan är det sol ibland i flera dagar utan regn. Temperatur 25 till 32 grader.
I oktober är regnperioden slut och fram till Maj är det mycket stabilt soligt väder med en temperatur som ligger mellan 28 och 35 grader.
Mars och april är de varmaste månaderna med en temperatur mellan 35 och 40 grader.
Hur ligger det till med visum i Thailand? Hur länge får man stanna?
OBS! Nedanstående gäller i skrivande stund. Kolla alltid med Thailändska ambassaden vad som gäller inför din resa!
30 dagar: Ska man inte stanna i Thailand mer en 30 dagar behöver man inte ansöka om visum man får automatiskt ett 30 dagars turistvisum vid inträde i Thailand.
Turistvisum: Ett turistvisum är giltigt i 60 dagar, det kan sedan förlängas med maximalt 30 dagar så att den sammanlagda tiden blir 90 dagar.
Ettårsvisum: Är man 50+ eller gift med en Thailändsk medborgare har man rätt till ett ettårsvisum dock måste man uppfylla en ekonomisk garanti, antingen ska man ha 140 000 sek på banken eller motsvarande i inkomst fördelat över året.
Overstay. Den som stannar för länge i Thailand får vid utträde ur landet betala 500 Bath per dag som han/hon stannar
över tiden och man riskererar både fängelse och att bli portad från landet under en tidsbestämd period så chansa
inte!
Vill du läsa mera, beställ vår bok ”Att flytta till Thailand” Läs mer/beställ här!